Debatt med rättssäkerheten i fokus

- in Studentliv

En allmänhetens insyn i rättsystemet, eller juridiskt okunniga lekmän – det är frågan om nämndemännens roll som ska upp till diskussion när Juridiska Föreningen på torsdag bjuder in till debatt på Palaestra.

Deras röster väger lika tungt som de juridiskt utbildade domarnas, men de är medborgare som har rekryterats politiskt. Nämndemännens existens har på sista tiden blivit kraftigt ifrågasatt.

Olle Andersson och Adam Pålsson från programutskottet och ordföranden Martin Andersén på Juridiska Föreningen är arrangörer till den paneldebatt där nämndemännens roll i domstolsväsendet ska sättas under lupp.

– Det är ett aktuellt ämne sedan ett år tillbaka eftersom det har uppstått flera situationer där nämndemän har varit jäviga, bland annat i rättegången mot Peter Mangs och i det kända Södertäljemålet. Detta har påverkat förtroendet för domstolarna, säger Olle Andersson.

Martin Andersén menar därför att det här är en het fråga som är av intresse inte bara för juridikstudenter:

– Det handlar om rättssäkerhet och berör alltså demokratins grundvalar, detta är ett ämne som engagerar och väcker starka känslor.

Regeringen tillsatte nyligen en utredning för att genomföra en översyn av nämndemannasystemet. Nio hovrätts- och kammarrättspresidenter ville i somras avskaffa nämndemännen i överrätt, medan andra starkt har motsatt sig detta.

– Vissa anser att nämndemännen ska avskaffas helt, eftersom de är kostsamma och inte har någon juridisk utbildning. Dessutom är de politiskt tillsatta och kan därför ge uttryck för politiskt dömande. Andra menar att nämndemännen måste finnas därför att de är tillsatta demokratiskt och höjer förtroendet för rättssystemet, säger Olle Andersson.

Vad tror ni att utredningen kommer att leda till?

– Jag tror att den kommer leda till att nämndemännen kommer att finnas kvar i rättsväsendet, men att de tas bort från komplicerade mål. Men det är väl det vi hoppas få svar på i debatten, säger Olle Andersson.

Martin stämmer in:

– Förhoppningsvis kommer det att bli en livlig, intresseväckande debatt där paneldeltagarna utvecklar argumenten för och emot nämndemannasystemet och studenterna får svar på sina frågor.

 

Fakta

[checklist]

  • Nämndemännen är lekmannadomare i svensk rätt, som har rekryterats genom de politiska partier som finns representerade i fullmäktige. De är jämlika med de lagfarna domarna, har varsin röst och deltar i samtliga beslut i tingsrätten.
  • Paneldebatten går av stapeln på Palaestra nedre, klockan 18.00 torsdag den 11/4.
  • Panelen består av Marie Abrahamsson, riksdagsledamot (m), Olle Ekstedt, domare och Gerite Olsson, nämndeman (s). Brottsmålsadvokat Leif Silbersky som skulle ha deltagit har blivit ersatt av riksåklagare Sven-Erik Alhem.

[/checklist]