Matförgiftade studenter protesterar

Franska debattörer rasar efter att regeringen föreslagit att tillåta undervisning på utländska språk, samtidigt som 500 studenter i Egypten hamnat på sjukhus efter att ha blivit matförgiftade. Kanske bäst att hoppas att datorer kan börja rätta tentor, så att det finns resurser över till att ta hand om andra frågor istället.

 

En förändring i fransk universitetslag som vill göra det möjligt att undervisa på andra språk än franska på universitetsnivå har mött motstånd, berättar University World News. Tidningen Academie Francaise skriver att förslaget är ”en attack på det franska språkets status inom universitetsvärlden”.

Men Genevieve Fioraso, högskoleminister i Frankrike, vill locka utländska studenter. Idag är 12 procent av studenterna vid franska universitet utländska och Fioraso hoppas att reformen kan leda till att antalet ökar till 15 procent 2017.

– Det handlar om en rädsla för förändring. För att attrahera unga indier måste vi erbjuda undervisning på engelska, och om koreaner ska förstå Proust måste vi gå via engelska, säger hon.

Ett nytt datorprogram ska minska arbetsbördan för lärare, skriver New York Times. Istället för att lämna in sin tenta och få tillbaka den flera veckor senare, kommer datorprogrammet rätta provet omedelbart efter att det skickats in. Men det finns skeptiker.

Les Perelman, som jobbar som forskare vid Massachusetts Institute of Technology, har satt ihop en namninsamling mot den här typen av program, och har på mindre än en månad samlat in över 2000 underskrifter.

– Min största invändning mot den här forskningen är att de inte har jämfört kvalitén på datorns rättning med mänsklig rättning, säger Perelman.

Tusentals studenter vid Al-Azhar-universitetet i Egypten gick i förra veckan ut i protest för att avsätta högt uppsatta ämbetsmän på universitetet. Detta efter att ett fall av matförgiftning i skolan försatt mer än 500 studenter i sjukhustillstånd.

Förgiftningsincidenten inträffade den 1:e april under en måltid i en av skolans matsalar. Studentkåren kräver en utredning av händelserna, skriver University World News. Våldsamheter mellan studenter och personal utbröt under demonstrationerna, men ingen sägs ha skadats allvarligt.

 

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se 

 

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

De borde hyllas mer

David Bowie, Prince och Harper Lee. Internationella storheter