Studieskulder stoppar skotska studenter

Skeppare, studenträttigheter och studenter i skuld. Lundagårds internationella utblick ger dig ett axplock av aktuella studentnyheter i världen.

Norge flaggaSkeppsbostäder i Tromsø

Ett skepp skulle kommit lastat med studentbostäder, men så blev det inte. Enligt studenttidningen Utropia i norska Tromsø hade en privatperson hört av sig redan i maj om att bistå med ett fartyg där studenterna skulle kunna bo. Anledningen till att ’studenthusbåten’ inte fått lägga till är att Tromsø kommun ännu inte gett sitt godkännande.

– Vi har bostadskris varje augusti men det är ingen som bryr sig om det, säger en besviken skeppare till tidningen.

sydafrikaNya studenträttigheter i Sydafrika

Sydafrika har länge saknat ett utformat dokument över studenternas rättigheter och skyldigheter. Nu har Sydafrikas Studentkårer gått ihop för att ta fram riktlinjer för hur ett sådant dokument ska se ut, enligt tidningen Varsity i Kapstaden i Sydafrika. Utredarna ska fokusera på ansökningsavgifter, rätten att protestera och rätten att lära sig. Till nästa sommar  Under det kommande året ska arbetet pågå och i juli väntas dokumentet antas i en votering.

– Vi tror att det här projektet kan bli en enorm framgång, säger Lorne Hallendorff, ordförande för Kapstadens universitets studentkårsfullmäktige.

StorbritannienStudieskulder stoppar skotska studenter

Tidigare har skuldsatta studenter vid Glasgows universitet kunnat låna pengar av universitetet för att betala sina studieavgifter. Den här terminen är inte det längre möjligt, skriver studenttidningen Glasgow Guardian i Skottland. Glasgows universitet gjorde bara ett undantag förra året som tillät studenter att registrera sig, trots tidigare lån.

– Det var på grund av eftersläpande administrativt arbete i samband med införandet av ett nytt elevsystem som vi tillät studenter med en skuld på 250 pund eller mindre att få registrera sig eller ta examen, säger en representant från universitetet och påpekar att den åtgärden bara gällde för ett år.

– Det är viktigt att skulderna regleras för att universitetet ska kunna erbjuda samma rättvisa och konsekventa behandling av alla studenter, säger samma representant.

 

About the author

Carl-Johan Kullving var webbredaktör på Lundagård mellan 2013–2015. Han blev medarbetare på Lundagård år 2010 och har även bytisbloggat från Hongkong våren 2013.

Related Posts

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Valbråk, slappa studenter och ölöverlevare

Amerikaner är förslappade, norrmän manipulerar kårval och sydafrikaner övernattar på campus. Lundagårds internationella utkik summerar några av den senaste tidens händelser på världens olika lärosäten.