Nykomlingar siktar mot toppen

Teknologkårens IF LTH står inför sin första säsong i division 6 och hårdsatsar för att ta klivet upp direkt. Men laget har också ett ännu viktigare mål med säsongen: Att bli bäst i stan.

Domaren blåser högt i sin pipa och pekar bestämt mot straffpunkten. Det dussin åskådare som tagit sig till den vindpinade konstgräsplanen i Klostergården förstår ingenting och sneglar förbryllat på varandra. En stereotypisk nidbild av en fotbollsfarsa skriker aggressivt och hytter med näven mot mannen i randigt:
– Vad håller du på med?

Glädje genomsyrar organisationen
Men över Teknologkårens avbytarbänk finns det inte ett moln på himlen, inga moraliska skrupler som lägger band på glädjen. Det är skratt och high-fives. Teknologernas lagkapten sätter planenligt försöket från elva meter och karnevalsstämning bryter ut i den lilla vinkelräta plastkupolen. Kramar och glädjetjut.
– Nu tar vi det här!, hörs nerifrån planen.
Minuterna innan teknologerna gjort sitt första mål, släppte de just in sitt fjärde kvällen.

Första säsongen i division 6
Det är en sådan där svinkall förvårkväll i mars. LTH:s fotbollslag – Teknologkårens IF LTH – spelar sitt tuffaste möte under sin fem år långa historia. Division 1-klubben Lunds BK:s juniorer står för motståndet. Och de är bra – nästan lite för bra.

Tur är då att det inte är motstånd av den unga och pigga typen som väntar under säsongen. Efter en tid i skyttegravarna, har laget avancerat i seriesystemet och i år väntar spel i division 6.
– Vi spelade i reservlagsserie vårt första år, sen var det tre år i division 7. Men nu är det sexan, förklarar Filip Lillevars, en av klubbens tre grundare, nu assisterande tränare och spelare.

Laget sällas inom föreningen Teknologkårens idrottsförbund, TIF – en nystartad förening på LTH. TIF vill erbjuda ett fritidsalternativ för studenter, som inte cirkulerar runt alkohol. Och alla är välkomna, även personer utomstående universitetet – om än i en begränsad utsträckning.
– Vi har alltid haft några utomstående i laget. Men samtidigt får vi inte ta in för många, säger Lillevars.
Det är alltså inte bara teknologer i laget?
– Nej, jag tror att ungefär en femtedel av laget inte pluggar på LTH.

Tidigare fyra säsonger har laget jobbat under lössläppta tyglar. Det var ett kompisgäng som träffades för att ha roligt. Men det som förr var lekorienterat, börjar nu svänga över i desto allvarligare åligganden.
– Vi har försökt göra det mer seriöst för varje år. Vi har alltid letat tränare, och i år hade vi chansen att få hit Jimmy, säger Lillevars och nickar mot sin parhäst tillika lagets huvudtränare Jimmy Björk.
– Jag vill framför allt våga spela boll. Det är mycket tjongfotboll i division 7. Jag vill att vi ska spela bollen och vinna den högt, förklarar Björk.
Lite som Barcelona?
– Haha, ja. Vi är Lunds Barcelona – det blir en bra rubrik! skrattar Filip Lillevars bredvid en leende Jimmy Björk.

De vill emellertid inte bara spela trevlig, publikfriande fotboll – de vill bli bäst. Laget har sedan starten stått underordnat storebror Hallands nation i studentlivsfotbollen. De ligger nu i hårdträning för att ändra på det. Laget ses tre gånger i veckan under försäsongen för att förbereda sig inför kampen om Lunds bästa studentlag.
– Vi vill upp emot Hallands. Vi vill bli bäst i stan. Sen efter det får det väl bli Champions League, helt enkelt, förklarar Filip Lillevars med ett nöjt leende.

Fakta

[checklist]

Teknologkårens IF LTH

  • Bildades: 2010
  • Spelar i: Division 6
  • Tränar på: Gunnesbo IP
  • Spelar på: Smörlyckans IP
  • Hemmapremiär: Fredag 25 april
[/checklist]