Sovplats ingen självklarhet

- in Nyheter
@Tindra Englund

19-åriga Andrei Crovat är nyinflyttad på Smålands nation. Men han har inte kommit till Lund för att studera. Istället tigger han på gatorna för att försöka hjälpa sin sjuka mamma.

Andrei Crovat är 19 år gammal och drömmer om att bli kock. Foto: Tindra Englund
Andrei Crovat är 19 år gammal och drömmer om att bli kock. Nu bor han på härbärget på Smålands nation.
Foto: Tindra Englund

Utanför härbärget på Smålands nation är det fullt med folk. Människor står och huttrar i den kalla vinternatten. De som står här vet ännu inte om föreningen ”Hjälp tiggare i Lund” kommer att kunna hjälpa dem till att få sova inomhus i natt. Det är brist på volontärer och de flesta kvällar är härbärget ett 30-tal sovplatser kort.

Nedanför trappan är stämningen bättre och här är det varmt och skönt. I köket stökar några kvinnor De konstaterar att de har slut på socker och en av volontärerna lovar att snart ska gå och handla det.
På en säng sitter Andrei Crovat, han är 19 år gammal och drömmer om att bli kock. Att laga mat är det roligaste han vet.

Tack vare en sliten lärobok pratar han engelska nästan flytande och han berättar stolt att han nu fått jobb för tidningen Faktum.
– Men det är klart att jag saknar Rumänien. Det är ju världens vackraste land, med bergen och Draculas slott, säger Andrei Crovat.

I samband med att hans mamma blev hjärtsjuk ställde hans chef på restaurangen hemma i Rumänien ett ultimatum.
– Han sa: Om du åker till sjukhuset så får du inte komma tillbaka, säger Andrei Crovat.
Han valde att åka till sin mamma på sjukhuset och förlorade då sitt jobb. Tillsammans med sin pappa som är funktionshindrad bor han nu i Lund. Deras mål är att samla ihop pengar till hans mammas hjärtoperation.

Andrei Crovat berättar att vissa dagar är värre än andra.
– Det värsta är när folk knuffas och när de säger åt mig att åka hem, säger Andrei Crovat.

Joakim Månsson Bengtsson är en av de stora drivkrafterna bakom härbärget på Smålands nation. Foto: Tindra Englund
Joakim Månsson Bengtsson är en av de stora drivkrafterna bakom härbärget på Smålands nation.
Foto: Tindra Englund

Joakim Månsson Bengtsson är en av de drivande krafterna bakom gruppen ”Hjälp tiggare i Lund”. Det som började som en Facebookgrupp har vuxit till ett härbärge som förhoppningsvis snart blir två. Volontärerna är många men behovet större.

Inte sällan saknas det folk och Joakim Månsson Bengtsson hoppar in och jobbar.
– Även om det ibland är påfrestande så är det värt det. Visionen är att alla ska erbjudas övernattning inomhus och vi nöjer oss inte förens vi uppnått det, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Joakim Månsson Bengtsson känner att hans tid aldrig räcker till, trots att han hoppat av studierna i statsvetenskap för att volontärarbeta på heltid för föreningen.

Efter maten blir det språkundervisning, målning och skratt. Vid tiotiden andas kvällens volontärer ut, det verkar som om det löst sig. I natt kommer alla som vill att få sova inomhus. Men så är det inte alla nätter. Ibland sover vissa på gatan utan varje sig tält eller sovsäck.
– Behovet är stort och det tar hårt i hjärtat de nätter vi inte lyckas lösa det, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Fakta: HJÄLP TIGGARE I LUND

  • I Lunds kommun finns det enligt Joakim Månsson Bengtsson varje natt cirka 80-100 personer som är i desperat behov av sovplats inomhus.
  • Facebookgruppen ”Hjälp tiggare i Lund” startades för att skapa ett forum för de människor som vill hjälpa till att förbättra tiggares situation i Lund.
  • Tillsammans med Crossroads Lund, Diakoniacentralen och Smålands nations bostäder driver ”Tiggare i Lund” ett härbärge för EU- migranter.
  • Varje natt kan föreningen erbjuda cirka 50 personer boende inomhus, på härbärget och hemma hos privatpersoner.
  • Vill du hjälpa till? Kontakta styrelsen.hjalptiggareilund@gmail.com