All you need is love?

- in Krönika/Studentliv

Sämre självkänsla, större chans för hopplös kärlek. Studentlivskrönikör Andrea Ax Karlsén skriver om förälskelse och förhållanden.

Mitt liv har alltid kretsat kring romantik. Dikter har skrivits, dagdrömmar har drömts och situationer har romantiserats. För mig har känslan att bli kär varit det största i livet och alltid stått i centrum.

Men på senare tid har jag omvärderat min uppfattning. Jag har fått uppenbarelser och tagit fram en teori:

En är mer öppen för hopplös förälskelse när en inte känner sig tillräcklig i sig själv.

Jag vet – detta känns helt fel. Du känner dig kränkt och påhoppad. Dina fjärilar i magen är inte alls ett tecken på att du är osäker på dig själv eller din situation.

Men tänk på det.

Ta min bästa vän som exempel. För en tid sen hade hennes vardag stagnerat. Hon träffade inte vänner så ofta som hon ville, och jobbade på ett ställe där hon vantrivdes. Och vips: så träffade hon sin partner och blev hopplöst förälskad direkt.

En annan av mina nära vänner pluggade på heltid och jobbade varje helg när han träffade sin före detta flickvän. Även där blev det kärlek vid första ögonkastet.

Det fanns ett större tomrum hos dessa två, som behövdes fyllas av något, än hos andra.

En annan av mina vänner jobbar i dag med det hon vill. Hon reser mycket och omger sig med människor hon älskar. Hon har träffat någon som hon gillar, men som hon inte känner behöver ta allt för stor plats i hennes liv. För hon har inte det behovet just nu.

Att bli kär är underbart! Endorfiner och adrenalin gör att en blir gladare och modigare. Jag säger inte att de känslorna inte är bra, men det finns vissa situationer i livet där dessa hormoner behövs mer. Och därmed också att de ligger närmre till hands vid dessa tidpunkter.

Jag säger inte att den kärleken som byggs upp inte är äkta. Den är förhoppningsvis fantastisk i många fall. Men i begynnelsen av ett förhållande, menar jag på att många hittar varandra på grund av att en inte hittat sig själv än.

Detta är min förälskelseteori.

Så till studenten som känner sig osäker på sin utbildning. Till studenten som längtar bort från Lund. Eller till studenten som inte skaffat de där vännerna för livet än:

All you need is love.

Men du kanske behöver det mer än andra.