De drömmer om en framtid i Sverige

- in Studentliv
@Tindra Englund

Tisdagen den sjätte december ägde den så kallade  Internationella dagen rum för fjärde året i rad. Tillställningen arrangeras av Lunds Studentkårer och målet med tillställningen var att hjälpa de internationella studenterna i deras jakt på ett jobb i Sverige.

– Det finns internationella studenter vid alla de olika fakulteterna vid Lunds universitet och kårerna försöker att inkludera dem så mycket som möjligt. På grund av begränsade resurser är det ibland en fördel av att också göra något tillsammans, säger Matilda Edvardsson från Samhällsvetarkåren som är en arrangörerna.

Lunch med en alumn
De har gjort några ändringar jämfört med förra årets tillställning och bland annat inkluderat möjligheterna för studenterna att äta lunch med en alumni.
– Lunchen organiseras av alumni-nätverket och tillsammans har vi lyckats att samla 18 alumni som är villiga att äta lunch med studenterna, säger Matilda Edvardsson.

Enligt henne har det funnits ett stort intresse bland de internationella studenterna att delta i tillställningen.
– Många internationella studenter är mycket engagerade och platserna till både alumnilunchen och lunchseminariet med Ikea tog slut på några sekunder, säger Matilda Edvardsson.

Finns många jobb
Enligt henne finns det många jobb och praktikplatser där svenska inte är obligatoriskt.
– Men de är inte alltid lätta att hitta för internationella studenter. Våra mål med denna dag är att hjälpa studenterna genom att ge dem verktyg att hitta dessa, säger Matilda Edvardsson.

Jessica Lin är ursprungligen från Kina men pluggar en tvåårig master i ekonomi i Lund. När hon är färdig med sin master hoppas hon på att hitta ett jobb i Sverige.
– Jag tycker att människor här är mycket vänliga och därför antar jag att arbetskulturen också är det. Jag tycker också mycket om ’fika’-kulturen här, säger Jessica Lin.

Hon är mycket entusiastisk över alumnilunchen och tror att tillställningen är en god idé.
– Det kommer att vara intressant att lyssna till en alumni. Jag skulle vilja veta hur man gör för att få jobb här och också hur jag ska göra för att vänja mig vid den svenska kulturen.

Balansen mellan arbete och privatliv
Egis Zaimaj kommer ursprungligen från Albanien och hon är i Lund för att plugga en ett-års master i redovisning och ekonomistyrning.
– Jag planerar att arbeta i Sverige i framtiden. Det som är intressant med Sverige är balansen mellan arbete och privatliv. Här är arbetsdagen inte alltför lång och här är privatlivet också viktigt. Jag tycker också att man har ett bättre lönesystem och att det sociala livet är mycket mer värt här, säger Egis Zaimaj.

Hon är mycket entusiastisk över Ikeas lunchseminarium.
– Ikea verkar vara den perfekta arbetsgivaren, det är åtminstone vad jag har hört, säger Egis Zaimaj.

”Jag föredrar det kalla klimatet”
En annan internationell student som har fallit för den svenska modellen att göra saker är Dorka Schattmann. Hon är ursprungligen från Ungern och kom först till Sverige som en utbytesstudent, men åkte sedan tillbaka till Ungern innan hon återvände till Sverige för att plugga svenska.
– Jag gillar verkligen Sverige och jag tror att det skulle vara fantastiskt att bo här. Jag giller Lund speciellt och jag föredrar det kalla klimatet framför det varma, säger Dorka Schattmann.

När hon får frågan om vilket som skulle vara hennes drömjobb tvekar Dora Schattmann inte en sekund.
– Jag skulle vilja fortsätta inom juridiken och jobba med olika start-ups i Lund, säger Dorka Schattmann.

Sverige blir deras andra hem
Björn Sanders är ordförande för LUS (Lunds universitets studentkårer) och han tror att en hel del av de internationella studenterna har en plan att försöka få jobb i Sverige.
– Min erfarenhet är att särskilt de som pluggar master-program eller är doktorander har gjort Sverige till sitt andra hem och önskar därför att stanna, säger Björn Sanders.

Emellertid stöter, enligt honom, många av dessa studenter på en hel del problem när de försöker komma in på arbetsmarknaden. Men problemen är oftast på en nationell nivå och därför utom kårernas inflytande.
– För de studenter, som är i Sverige med ett student-visa är det oftast svårt att ändra detta till ett arbets-visa. Det tycks också finnas en hel del tveksamhet hos svenska företag när det kommer till att anlita internationella medarbetare, säger Björn Sanders.

Han är därför väldigt stolt över det faktum att studentkårerna blivit mer inkluderande och att de fokuserar en del av sitt arbete på att hjälpa de internationella studenterna.
– Det är härligt att se att kårerna samsas och har samma mål i denna väsentliga fråga. Att ge de internationella studenter som vill stanna i Sverige en möjlighet till detta, säger Björn Sanders.

Lunds studentkårer arrangerar International Day tillsammans. Foto: Tindra Englund.
Lunds studentkårer arrangerar International Day tillsammans. Foto: Tindra Englund.

 

Text av: Tindra Englund

Översättning: Lars Jansson.