Femårsjubileum ska sätta guldkant på Campus

- in Studentliv

2017 är inget vanligt år på Campus Helsingborg. Efter vinteruppehållet välkomnades studenterna tillbaka av ett guldpyntat entréplan där det bjöds på bubbel och popcorn. Samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora fyller fem år. Och det ska firas.

Femårsjubileum kan tyckas en aning ungt nämnt i samma andetag som Lunds universitets 350-årsfirande. Men det hindrar inte Agora från att växa så det knakar. Lundagård träffar Agoras ordförande Christina Abdulahad i en tid av förändring. Sektionens befntliga utskott har tredubblat medlemsantalet sedan förra verksamhetsåret, och ett internationellt utskott  har startats upp. Utvecklingen förklarar Christina Abdulahad med gedigen marknadsföring under bland annat novischveckorna. Det har varit en händelserik hösttermin för Agora. Och då är ändå under våren som jubileumsfirandet ska äga rum.

Christina Abdulahad ansvarar för en bred organisation, med flera olika fokusområden. Agora anordnar bland annat novischveckor, vårbal och arbetsmarknadsdagar. Deras huvudsakliga fokus ligger emellertid på studiebevakning av utbildningarna Strategisk kommunikation och Service management. Kanske kan Agora kallas för Campus egen schweiziska armékniv; det är en organisation med många strängar på sin lyra.

Men har hybridorganisationen en baksida? Kan det finnas en risk att huvuduppdraget, studiebevakning, försvinner ur fokus i myllret av olika aktiviteter? Inte enligt Christina Abdulahad som snarare ser det som en tillgång.
– Jag är medveten om att Agora för många handlar om projekten snarare än studiebevakande verksamhet. Men det är viktigt att ha både och, de utesluter inte varandra. Genom att ha en bredd av saker vi sysslar med får vi också en större mångfald bland de som väljer att engagera sig.

Trots att Agora fyller fem i år har organisationen faktiskt funnits längre än så. Det kan kännas aningen gåtfullt, men det är sant. Exempelvis har Agoradagen firats längre än fem år. Hur går detta då ihop? Det finns en logisk förklaring. Det Agora firar är nämligen fem år som del av Lunds samhällsvetarkår. Innan dess var Agora en studentförening tillhörande Lundaekonomerna. Innan samhällsvetarkåren var det Lundaekonomerna som bedrev den studiebevakning som Agora gör idag. Bäst ord på vad som firas sätter nog Christina själv.
– Vi firar fem år av studiebevakning, ett lyft studentperspektiv och ha knutit studenterna närmre näringslivet. Och firande kommer det bli.

Kronan på jubileumsfirandet är galan 25 mars. Den kommer att arrangeras för olika personer som har varit eller är viktiga medlemmar i föreningen, samt personer från Helsingborgs stad och näringsliv. Utöver detta utlovas skattjakt, tävlingar och ”annat smått och gott”. Men hur påverkas studiebevakandet?
– Det fortsätter som vanligt, förklarar Christina Abdulahad och tillägger att det blir extra fokus på bevakandet i fortsättningen. I nuläget är det en av de nio styrelsemedlemmarna som ansvarar för bevakningen, men i nästa styrelse blir det två. Detta är ett steg i satsningen på studiebevakning.

– Det ska inte finnas någon tvekan. Händer det någonting i studenternas utbildning ska man vända sig till oss, slår Christina Abdulahad fast.

Mitt i jubileumsfirade finns det även plats för reflektion. För att fortsätta utvecklas och en dag fira ett tioårsjubileum krävs framtidsstänk. Christina Abdulahad  har stor erfarenhet av att engagera sig som student, och ser vissa förbättringsområden.
– Vi måste skapa en mer hållbar kultur där varje individ kan bidra under sina fungerande villkor, resonerar Christina Abdulahad.

– Det är viktigt att folk som engagerar sig också håller hela året, att vi inte tappar folk längst vägen för att det blir för mycket. För då tror jag definitivt att vi stoppar i vår utveckling.

Christina Abdulahad lyfter viktiga frågor som kanske ofta glöms bort bland alla projekt och events. Hon ger även ett tips till andra studenter utifrån vad Agoras styrelse gör för att skapa en hållbar kultur:
– Engagera utskotten. Styrelsen ska inte göra allt. Ett annat sätt är att prata mer öppet kring stress.

För Agora väntar ett händelserikt jubileumsår. Kul för medlemmarna, kul för ordförande också.
– Jag ser fram emot allt! Jag vill verkligen ta vara på våren tillsammans med våra engagerade medlemmar. Och verkligen få sätta guldkant på våren, säger Christina Abdulahad.

Även om ordförandens entusiasm inte går att ta miste på, kommer det innebära extra arbete för hennes del. I nuläget lägger hon redan ner mer tid på Agora än på studierna. Jag frågar henne vad hon brukar tänka när hon behöver lite extra motivation.
– What would Beyonce do? Hon skulle köra på, så då gör jag också det.

_________________________________________________________________

Visste du att?

Agora anordnar bland annat novicshveckor, vårbal och arbetsmarkandsdagar utöver sin studiebevakande verksamhet.

Studenter på Strategisk Kommunikation och Service Management kan vända sig till Agora om de har studierelaterade problem.

Elevhälsan är en del av studiebevakandet. Därför genomförde Agora och samhällsvetarkåren i november en enkätndersökning med temat psykosocial arbetsmiljö.