Brand vid LTH – orsak okänd

- in Aktuell, Nyheter

Vid 9.35 på morgonen igår, söndag, nåddes Räddningstjänsten syd av ett automatiskt mail från en av Lunds Tekniska Högskolas (LTH) lokaler. En mindre brand hade brutit ut i en växelriktare för en solcellsanläggning. 

Branden var svårsläckt trots att den var relativt liten och begränsad till det källarutrymme där växelriktaren stod. Johannes Bjerregaard, styrkeledare vid Räddningstjänsten syd, var på plats under släckningsarbetet och berättar för Lundagård att de försökte släcka branden med hjälp av koldioxid, pulver och vatten. Men det var inget som riktigt bet. 

Eftersom det bara var en liten och lokal brand så valde vi att bevaka den istället för att ösa ut en massa släckmedel. I slutändan så kan det också skada saker och ting om vi använder mycket vatten och annat. 

Branden orsakade lokala brandskador kopplade till växelriktaren samt rökskador i angränsande utrymmen, berättar Johannes Bjerregaard. Han påpekar även att det inte fanns några människor på plats i lokalen under branden. I dagsläget finns det inte någon tydlig förklaring till vad som kan ha orsakat branden.