Värst med valet

Tack gode Gud, snart är det över! Kulturredaktionen listar valrörelsens mest vedervärdiga fenomen.

Separatism-brist

På en affisch med en handritad karta av vårt avlånga land och sloganen ”Hela Sverige behövs” lyckades Centerpartiet glömma bort Ölands existens. Ett misstag som snabbt korrigerades och ursäktades. Men tänk vad mycket roligare den här valperioden hade blivit om det gamla bondepartiet hade gått all in och gjort ”ett självständigt Öland” till sin stora valfråga!

Johan Pehrson

Alexandra Roslund.
Foto: Saber Malmgren

Denna spelevink kom in på radarn med ett intetsägande namn, vilsen blick och ett ansikte som skriker ”jag är född för att bli Folkpartist”. Nog verkar strategin att göra politik till memes om uråldriga modetrender gå hem i opinionen. Kanske blir det hans striptease till ”Daddy Cool” på L-galan som hjälper Liberalerna över spärren. Men är det värdigt? Verkligen inte. 

Valaffischer

Jag är less på döda ögon och oklara slogans om ett ”bättre Sverige”. Hur ska Sverige bli bättre? Kommer partiledarna hoppa ur sina affischen och äta upp mig om jag råkar hålla ögonkontakten lite för länge? Ingen vet. Tacka vet jag den gamla goda tiden då det skulle vara sprit till kräftor och valborg var ett borgerligt påfund. 

Undergångspolitik

Vad tror ni; är det invandringen (SD), vinster i välfärden (S), en kärnkraftskatastrof (MP), alla som inte är ”medvetna” unga kvinnor (C), dåligt företagsklimat (M), marknadshyror (V), långa vårdköer (KD) eller ryssen (L) som blir Sveriges undergång? Sen får vi ju inte glömma KLIMATHOTET. Det är inte lätt att leva 2022.

Oskar Hedman.
Foto: Saber Malmgren.

Tråkhögern

Och sedan denna tråkiga bolagshöger som försvarar nio-till-fem-samhället till sista man. Tydligen är mer fritid, alltså kortare arbetstid, ingenting för den ”frihetsälskande” högern och deras ”frihetliga” liberaler. Någon bör påminna dem om att allt tjat om ”arbetslinjen” och ”hårt arbetande vanliga människor ” är väldigt sossigt. 

KD-rädslan!

De rödgröna partikoryféerna jobbar hårt för att ituta oss att aborträtten är hotad för att KD huserar några marodörer till abortkritiker. Att aborträtten skulle inskränkas om KD hamnar i regering är ungefär lika sannolikt som att Ikea skulle förstatligas om V lyckas avancera från dörrmatta till regeringsunderlag.

Twitter

Alla som frivilligt eller ofrivilligt följer den politiska debatten på Twitter drabbas av ett outhärdligt flöde i valtider. Inte nog med att partipolitiker gör osmakliga utspel – de dras sedan till sin spets av diverse ”högerpopulister” och ”vänsterpack”. 280 tecken och impulskontrollstörningar är ingen bra kombination vare sig du är partiledare eller lekman. 

Linn Larsson.
Foto: Saber Malmgren

Trista tal

Talskrivning är ett fascinerande hantverk och att tala väl är en konst i sig. Svenska folkets odelade uppmärksamhet är ett privilegium få åtnjuter, och ett tal kan bli avgörande för partiets valresultat. Partiledarnas talskrivare är rimligen de skarpaste i landet – ändå har inget minnesvärt sagts sedan ”Öppna era hjärtan”. Det är hög tid för ett historiskt tal att hållas.

Den glömda frågan

Avsaknaden av en riktig klimatdebatt skrämmer mig lika mycket som sommarens värmeböljor. Spelar något överhuvudtaget någon roll om vi inte längre har en värld som är beboelig? Partierna tävlar om vem som har tuffast åtgärder i andra brådskande sakfrågor, men gällande klimatkrisen ter det sig tvärtom. Bevare oss väl.