Snusk-Bengt lär mig något helt annat än att köra bil

Körläraren häver ur sig både det ena och det andra. Vad ska Lundagårds studentlivskrönikör Theodor Bondestam göra?

Jag bestämmer mig för att ta körkort och bokar in mig på en trafikskola. Under den första lektionen tränar jag på dragläget. Min lärare, Mummel-Bengt (jag kallar honom så eftersom hans småländska är som en soppa av ord ur en brusande radio), säger ”oj, där kommer en flicka på cykel i fel körfält”. Han fortsätter, ”men vi tänder ju på olagliga flickor, eller hur?”

”Nja”, tänker jag, ”gör vi det?” Han anspelar väl på sex med en minderårig (han kan ju knappast mena olagliga som i kriminella – det vore i så fall en oväntad fetisch) och hur sunkigt är inte det? Ett i alla avseenden stört uttalande.

Så jag svarar ”nej du Bengt, där kan jag inte hålla med dig”. Snusk-Bengt, som jag nu kallar honom, ser fullständigt obekymrad ut och ber mig svänga höger vid nästa trafikljus.

Några minuter senare hamnar vi bakom en husbil. Snusk-Bengt berättar om sina husbilssemestrar medan jag fipplar med vindrutetorkarna. Sedan säger han ”tänk, när du har fru och barn kan du skaffa husbil.” Jag svarar att det låter lite heteronormativt. Snusk-Bengt skrattar men verkar inte förstå vad jag menar.

Ni vet när någon säger något stötande och man inser först i efterhand vad man borde ha svarat? Jag drabbas inte av det längre. Körlektionerna lär mig att sätta hårt mot hårt och att komma med ett kvickt svar i stunden. Det känns gränslöst – ungefär som att snatta Snickers – och jag gillar det.

Som med alla nyfunna förmågor använder jag den alldeles för mycket. En dag nästan väser jag åt en man i Sweden Rock-hoodie att han ska ge fan i att tränga sig före i kön på Coop. När jag ser hans hakkors-liknande tatueringar och bistra uppsyn ångrar jag mig lite. Men han låter mig faktiskt lägga mina varor på bandet först.

Snusk-Bengt tror jag däremot är ett hopplöst fall. Han är gammal: så uppseendeväckande gammal att en elakare krönikör hade skrivit ”med ena foten i graven”. Och gamla människor har som bekant svårt att lära sig något nytt. Jag skulle kunna reagera varje gång Snusk-Bengt säger något tveksamt – vilket är ofta – och han skulle ändå aldrig fatta.

Totalt tar jag 20 svindyra lektioner men blir inte någon bra bilförare. Det är svårt att växla och jag hittar aldrig det där dragläget. Som tur är får jag i alla fall någonting för mina 20 000 kr: förmågan att ge svar på tal.

Fotnot: Mummel-Bengt/Snusk-Bengt heter egentligen något annat.

About the author

Theodor Bondestam är skribent på Lundagård sedan hösten 2022. VT23 var han studentlivskrönikör. Under höstterminen 2023 svarade Theodor på läsarnas frågor i Lundagårds frågespalt "Trubbel med Theo".