Stöldvåg på LU-institution – material för nästan 200 000 kronor borta: ”Beställningsjobb”

- in Nyheter

Utrustning för nästan 200 000 kronor har försvunnit från den fysiska institutionen på Lunds universitet i vad som har kommit att kallas en stöldvåg. Utöver det har även minst tre privata elevdatorer gått upp i rök. ”Det kan röra sig om ett beställningsjobb”, skriver prefekten Joachim Schnadt i ett mail till alla studenter och medarbetare på institutionen.

Det är på institutionens grundutbildning som labbutrustning försvunnit spårlöst de senaste månaderna. Informationen nådde studenter och medarbetare vid fysiska institutionen i Lund igår, den 4 maj, genom ett mejl från prefekten Joachim Schandt. Han skriver att det rör sig om utrustning för nästan 200 000 kronor, och att ”Det kan röra sig om ett beställningsjobb.”

När Lundagård når Joachim Schandt refererar han vidare till Martin Magnusson, som är grundutbildningens studierektor och den fysiska institutionens ställföreträdande prefekt. Bland det stulna materialet ingår åtta stycken multimetrar, något som får Martin Magnusson att reagera.

– Det känns orimligt att man behöver åtta stycken hemma. Jag vet inte hur marknaden ser ut, men det känns inte som en spontan stöld, säger han och fortsätter: 

– Det är inget man säljer i bakluckan, det är ganska specialiserad utrustning. Jag undrar vem som skulle vara intresserade av att köpa det på en svart marknad.

Han säger att det är en hel klassuppsättning av multimetrarna som försvunnit och betonar det höga värdet av materialet.

– 200 000 kronor är ju en hel kurs.

Stölderna har lett till att de uppmanat studenter och medarbetare på institutionen att vara extra uppmärksamma och menar att de ska se över sina rutiner.

– Det är väldigt tråkigt att vi inte kan ha våra lokaler öppna för våra anställda på ett smidigt sätt, säger Martin Magnusson.

– Vi kan inte lämna våra kontorsrum för att gå på toaletten utan att låsa.

Stölden kommer att polisanmälas.