På plats inför natten

- in Bostad, Studentliv
@Jacob Hederos

Filtar, sovsäckar och madrasser. 61 bostadsletande studenter laddar nu med mat och dryck inför natten i café Athen

För de utbytesstudenter som inte kunnat skaffa boenden hitintills står nu restboendena som universitetets International Housing Office tillhandahåller till buds. Dessa delas ut till dem som står först i kön, som nu ringlar sig ut från AF-borgen, när Arrival Day öppnar sina portar imorgon.

Enligt aktuella siffror finns det 120 bostäder att tillgå.

– Från universitets sida samlar man också ihop alla bostäder, för att se hur många som kan delas ut imorgon, säger Lus, Lunds universitets studentkårers vice ordförande Emma Ljungmark.

Först i kön står Nicolas Delanoe och Antoine Pelliccia från södra Frankrike, som ska plugga på Lth i höst.

– Är det så många, ja men vad skönt. Då är det lugnt för oss, säger Nicolas Delanoe.

De kom vid elvatiden på måndagsmorgonen, och har varit i Sverige den senaste veckan.

– Först bodde vi på vandrarhem, men efter några dagar fick vi tag på boende hemma hos en kille. Men där kan vi bara vara tills på onsdag tror jag, så vi hoppas att vi får tag på något bra imorgon, säger Antoine Pelliccia och fortsätter:

– Vi har kanske skickat 90 mejl till olika annonser på Blocket och Bopoolen, men vi har inte fått något svar ännu. Folk verkar rädda för oss utbytesstudenter.

Under eftermiddagen bekräftades det som tidigare varit rykten. För första gången får studenterna sova inne i borgens entré. Två väktare kommer hålla dem sällskap för att säkra deras uppehälle.

Klockan åtta släpps studenterna in i Café Athen för att vara på första plats inför morgondagen.

– De kommer få ha både bagage och sovplatser inne i caféet, säger Susanna Hansson, Studentsamordnare på Lunds kommun.

Lovisa Nelson berättar även att akutboendet nu godkänts av brandmyndigheten. Hon kommer under morgondagen förbereda och installera sängar, för att kunna öppna boendet för de som inte får någon plats i de andra boendena.

— Det blir totalt 15 sängplatser som kommer erbjudas i sex veckor, säger Lovisa, som ansvarar för boendet.  

Vid åttatiden står Per Gustafsson i porten till borgen och informerar om situationen inför natten. Toaletterna står öppna i Caféet och

– Med tanke på vädersituationen kunde vi inte ha dem sittandes ute hela natten. Det hade varit mycket dåligt att visa upp. Vi vill ju att studenterna ska ha någonstans att bo.

För att säkerställa att alla som sover på platsen är studenter, ska vid 10-tiden väktare kontrollera att personerna har studerandebevis med sig.

– Men om man har sällskap av flickvänner och liknande så är det okej, då ligger det på deras ansvar att de sköter sig, säger Maria Johansson, International desk manager vid universitetet och fortsätter:

– Det är nästan som en rockkonsert, där alla som väntar i kö på att få tag på en biljett.