Märkte Lth med sittning och målning

- in Novisch, Studentliv

Teknologkårens nollning innefattar en mängd ritualer som för en utomstående kan verka lite underliga. Lundagård hängde med på den traditionsenliga Märkesmålningen och nya långsittningen, för att undersöka fenomenet.

I backen nedanför Mattehuset har nollor och faddrar från alla de olika sektionerna vid Lunds tekniska högskola, Lth, samlats. Utrustade med penslar och färg ska de nu utföra ett av nollningens många uppdrag.

– Det är en gammal tradition som funnits i 20-30 år. Alla sektioner vid Lth har sitt eget märke som finns representerat i ”ölbacken” nedanför Mattehuset på Lth. Varje år får några av de nya studenterna det ärofyllda nollningsuppdraget att måla om och sätta sin egen prägel på märkena, säger Master’D, den hemlighetsfulle överphösen som bär huvudansvaret för Datasektionens nollning.

Varför är det så viktigt med spexiga traditioner för Lth-studenterna?

– Varför är sista april så viktigt? Det är viktigt att nya studenter ska kunna känna igen aktiviteterna och att även gamla studenter ska kunna delta. Traditioner är studentikost!

Årets nollningstema i D-sektionen är Cluedo. Jenny Stenslund, 21 år och Emelie Sandström 19, hjälps åt att måla en hatt och ett förstoringsglas på den rosa pantern, som är sektionens maskot. Båda har positiva upplevelser av nollningens första veckor.

– Det har varit jättekul hittills, alla är väldigt trevliga. Jag trodde att det skulle vara lite jobbigt och svårt att hitta vänner, men vi har redan en stark gemenskap, säger Emelie.

Henrik Linderlöf-Bilski, 19 år och Anton Svensson, 18 står en bit bort och överblickar målningen.

– Tanken är att vi ska genomföra olika uppdrag som faddrarna ger oss, klarar vi dem får vi byta ut våra rosa kepsar mot riktiga teknologmössor på nollegasquen, säger Henrik.

– Min grupp har fått i uppdrag att måla om alla monument utanför de olika sektionernas byggnader i vår sektionsfärg, råsa, fortsätter Anton.

Han tittar på den röda Rubikskuben som står placerad utanför F-sektionens byggnad.

– Den där ligger till exempel risigt till!

Långsittning avslutade

Mellan Kårhuset och IKDC (Ingvar Kamprad Design Centrum) står långbordet uppdukat. Det är dags för ett nytillkommet inslag i LTH:s nollning, en gemensam sittning för alla sektioner.

Sofia Henrysson som är nollningsgeneral har fullt upp med de sista förberedelserna inför kvällens festligheter, samtidigt som förväntansfulla nollor strömmar till.

Vi är över femhundra studenter och tanken är vi ska blanda bordsplaceringen så att de olika sektionernas nollor får chansen att mötas, säger Sofia Henrysson.

Och gästerna verkar inte misstycka, när alla funnit sina platser och satt sig till bords liknar långbordet en regnbåge av olika färgglada sektionsoveraller.

Isis Flote studerar Industridesign och Marcus Appelros Kemiteknik. De har fått varandra till bordet och har stora förhoppningar på kvällens sittning.

– Jag vill göra världens längsta vågen! säger Marcus.