Genuspedagogik

- in Novischbloggen

I dag hade vi vår första lektion i genuspedagogik. Jag är kluven till detta. Genusvetenskap har aldrig intresserat mig speciellt mycket, jag är människa och rätt nöjd med det, jag spelar fotboll och sminkar mig, jag har haft löner som legat under mina manliga kollegors, och ibland över. Jag är ensamstående mamma och har aldrig någonsin blivit ifrågasatt varför jag inte har en man. Men jag har långt hår och är heterosexuell så jag antar att jag i stort följer normen och därmed aldrig har varit speciellt utsatt.

Nu är det ju så att om man lyfter blicken från sitt eget perspektiv en liten stund så finns det ju människor som inte följer ”normen” och det ska de ha rätt att göra utan att för den skull bli ifrågasatt eller diskriminerad eller på annat sätt förfördelad. Det tycker jag är en långt mer intressant fråga än om könsrollerna är genetisk betingade eller beroende på sociala faktorer. Hur det nu är med den saken så ska jag i alla fall ge min son alla möjligheter att själv få avgöra vad han tycker är kul, så idag efter lektionen hämtade jag ner mina gamla dockor från vinden. Återstår att se om han tycker det är roligt att leka med dem,  eller inte.  Jag ska i alla fall göra mitt bästa för att delta i leken fast jag tycker det är uttråkigt att leka med dockor.