Gunnesbo: "Närmare än du tror"

- in Bostad, Studentliv

Nu utökas bostadsutbudet på Lunds universitet. LU Accommodation har slutit ett femårigt blockhyresavtal för 35 lägenheter i Gunnesbo.

Vart ska du?

Jag tänkte dra en sväng till Gunnesbo! Vill du hänga med?

Det är ett meningsutbyte som med största sannolikhet aldrig någonsin har yttrats mellan två Lundastudenter. Dock kan detta komma att ändras inom en snar framtid. LU Accommodation (tidigare International Housing Office) är nästan färdiga med bygget av nya studentbostäder i Gunnesbo.

Det rör sig om så kallade kompisbostäder, två separata studentrum i varje lägenhet, med gemensamt kök och badrum. Lundagård passade på att kika på lägenheterna och samtidigt ta ett snack med Sara van Lunteren, avdelningschef på LU Accommodation.

Sara, varför vill man bo i de nya studentbostäderna här i Gunnesbo?

Framförallt för att de är så nya och fräscha, och för att de är genomtänkta. Byggherrarna Stigborg förvaltninghar byggt mycket studentbostäder innan och har stor kompetens på området. De höll redan på att bygga när de vände sig till oss på LU Accommodation och frågade om vi var intresserade av att hyra. Annars hade de tänkt hyra ut på egen hand. Dessutom har vi en del andra bostäder idag, som vi på sikt hellre skulle vilja byta ut mot den här typen av bostäder.

Vad gör Gunnesbo till ett bra område att bo i som student?

Jag tog faktiskt själv Pågatåget hit från Lund central idag och det tog bara ett par minuter.

Jag med. Det tog exakt fyra minuter.

Okej! Så även om Gunnesbo ligger lite i utkanten av Lund så får man ju i praktiken samma utbud i form av butiker och service.

Vad är det roligaste man kan hitta på i Gunnesbo?

Jag tror nog ändå att man bör ta sig in till Lund, de sista tågen hem går sent på kvällen och det går även bra att cykla. Annars är det ett ganska fridfullt område, man har tillgång till mycket men är ändå nära till naturen.

Bostäderna är så kallade ”kompisboenden”. Vad innebär det egentligen?

I till exempel USA är det vanligt att slumpen helt avgör vem man bor med, men hos oss går det bra att lämna önskemål om man vill bo tillsammans med någon man känner. Man bor heller inte könsblandat i bostäderna. Uppstår problem i den sociala situationen i boendet kommer vi finnas till hands för att hjälpa till.

Det kan bli svårare att fylla lägenheterna såhär mitt i höstterminen, räknar ni kanske rent av med att en del kommer stå tomma?

Vi har verkligen ingen aning, men hoppas att det kanske finns en del där ute som inte är helt nöjda med sitt nuvarande boende och som kan lockas av att det här är helt nytt och att det dessutom alltid är roligt att vara först på ett rum.

Ni har redan en del lägenheter som står tomma, sju stycken om jag inte minns fel, behövs det verkligen byggas fler då?

Det är naturligtvis olyckligt, men bostäderna du pratar om finns i Helsingborg och i Malmö, inte i Lund. Det verkar finnas efterfrågan på studentbostäder i Lund. En anledning till att de står tomma kan till exempel vara att vi har hyrt ut till en student som sedan inte har dykt upp.

Lunds universitet kommer behöva skära ner omkring 1000 platser framöver, vilket skulle kunna betyda ännu fler tomma bostäder. Hur tänker ni kring det?

Det finns en risk för det. Vi måste fråga oss, hur många bostäder vi ska hyra ut. Det får vi diskutera, men vi är inte på någon gräns där vi känner att vi kommer ha för många än, även om det kan komma ganska snart. Vi har ungefär 1500 bostäder nu som vi hyr. Men jag tror att det står 8000 personer i AF-Bostäders kö, så troligen är marknaden knappast mättad än.

Vad kommer hyrorna ligga på för de här lägenheterna?

3800 kr per rum, då ingår möbler, köksutrustning, internet, el, osv.

Tror du folk kommer tycka att hyran är rimlig? Innan har ni fått viss kritik för att ha haft för höga hyror.

Jag tror de flesta tycker det är helt okej, man får trots allt väldigt mycket för pengarna.

Vad för sorts avtal har ni med Stigborg förvaltning?

Blockhyresavtal kallas det. Det betyder att vi hyr, i det här fallet, 35 lägenheter, vilket innebär 67 rum, över en 5 årsperiod. Om vi efter den perioden vill säga upp måste vi göra det med ett års varsel, annars förlängs avtalet per automatik med ytterligare 5 år.

Oroar ni er över att de nya husen kan bli så kallade ”minushus”, det vill säga att det kommer gå med förlust under en längre period?

I början så räknar vi alltid med det, eftersom det kostar väldigt mycket initialt att köpa in möbler med mera. Det kan ta minst fem år att komma ikapp kostnaderna. Vi vill verkligen inte att bostäderna står tomma, men sådana risker finns alltid i och med att byggande är en långsiktig process och det är extra svårt att få ordning på in- och utflyttningar för oss som är beroende av terminer och antagningar.

När sker inflyttningen i de nya bostäderna?

1 november för det ena huset och 1 december för det andra.