Knivdrama på norskt universitet

- in Internationellt, Studentliv

I veckans internationella notiser ryker studenter ihop i vitt skilda delar av världen.

 

Ett universitet i Gaza har beslutat att införa en islamisk klädkod för kvinnliga studenter. Detta har fått den palestinska ministern för högre utbildning att reagera och utfärda ett officiellt fördömande av beslutet. Enligt universitetets rektor kräver klädkoden varken jilbab (täcker hela kroppen) eller niqab (täcker ansiktet) och ingen kommer kunna bli relegerad för att de bryter mot klädkoden.

”Om jag hade vetat att universitet skulle införa islamisk klädkod hade jag inte registrerat mig här från första början”, säger en tredjeårs student till Ma’an news.    

En student vid Oslo universitet tog med en kniv till ett seminarium och hotade en klasskamrat, kort efter att undervisningen hade startat ska den angripande studenten ha tryckt knivbladet mot halsen på sin kamrat. Lyckligtvis blev ingen skadad och studenten är nu avstängd under det kommande året. I en brevväxling mellan universitetet och studentens advokat framgår det att studenten själv påstår att det hela var menat som ”en humoristisk manifestation med mycket underliggande allvar”, skriver Universitas.

Den 28-årige konststudenten Mohanad Kojak utsattes i veckan för både verbal och fysiska påhopp av sju ingenjörsstudenter på German university of Cairo. Orsaken till angreppen ska ha varit att angriparna irriterade sig på Kojaks öron-piercingar. Som en motreaktion på trakasserierna tillverkade Kojak en skylt med texten; ”Jag är en fri människa och jag önskar att att folk kunde sköta sitt eget”, som han sedan bar runt på universitetsområdet. Strax därefter kallades Kojak till universitetets säkerhetsansvariges kontor där han mottog en officiell ursäkt från de sju angriparna, rapporterar Gucinsider.

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se