Nyhetsåret i Lund

- in Nyheter

Riksdagsval, bajsattacker och reportageresa till Arjeplog. Det har varit ett långt läsår i Lund. Lundagård blickar tillbaka på nyhetsåret som gått.

September

Magdalena Andersson (S)
toppade studenternas förtroendeliga.
Illustration: Ida Hein Olsson

Sommaren tog slut, och det var dags att återvända till Lund och studierna. September brukar vara intensivt, men i år var det särskilt nyhetstätt. Riksdagsvalet överskuggade terminsstarten och Lundagård gjorde en opinionsundersökning. ”Så röstar Lunds studenter 2022” berättade att ett rödgrönt block skulle få majoritet om Lunds studenter fick bestämma. Resultatet skilde sig från 2018 då de forna allianspartierna blev störst.

Den nya regeringen fick snabbt en ekonomisk kris att ta itu med, och lågkonjunkturer och inflation har alltid drabbat studenter hårt. Med start 2023 skulle lån och bidrag från CSN höjas med 1000 kronor – till drygt 13 000 kr – för att matcha prisbasbeloppet. Glada nyheter för studenter, men en ekonomiskt kärv höst väntade innan de nya pengarna kom.

Badförbud i sjön Sjøn.
Foto: Alexandra Roslund

Som ett symtom på kris började döda fiskar flyta upp till ytan i sjön Sjøn; förgiftade eller även de ekonomiskt ångestridna? Badsugna nollor förvägrades ett dopp, och det klassiska sjöslaget Regattan fick tillfälligt flytta till Brunnshög. 

Först i februari kunde badbyxorna tas på igen.

 

Oktober

Adrian Mehic, doktorand
vid Ekonomihögskolan.
Pressfoto: Johan Persson/LU

Lundadoktoranden Adrian Mehic skapade riksnyheter med sin “snygghetstudie” som menade att snygga kvinnor fick sämre betyg under pandemin. Studien blev kontroversiell och studenter som kände sig utpekade rasade över bristen på respekt för deras integritet. Studien anmäldes till etiknämnden, men friades.

Det gick långsamt i lokalpolitiken, och det skulle dröja ända till 25 oktober innan det stod klart vilka som skulle leda Lund: Annie Lööfs dröm om den breda mitten realiserades i hennes egna gamla studentstad, med Socialdemokraterna och Moderaterna som tog makten.

Kondomer – ett sätt att undvika gonorré.
Foto: Alexandra Roslund

Mycket lovades för att glädja studenterna, däribland senare öppettider för nationer och fler serveringsdagar. 

Och just det – det blev mer fest i Lund; ergo mer gonorré i Skåne. 

November

Arjeplogs kyrka ligger precis
nere vid Skellefteälven.
Foto: Alexandra Roslund

Det var en månad när Lundagård mötte världen. Efter utdragna processer om Historiska museets samling, som sedan slutet av 1800-talet innehållit ett flertal samiska skelett, fick en kvarleva från en samisk man återvända till sin ursprungliga jord. Lundagård besökte Arjeplog i ett möte med ett samhälle och en historia som fortfarande utgör en mörk fläck i den svenska historien.

Kattbajs hittades utanför
kämnärsbors dörrar under veckan.
Foto: Ida Schiött, privat

Även den internationella politiken stod på sin höjd. Ingen missade händelserna och de idag fortsatt pågående massprotesterna i Iran. Här passade Lundagård på att skicka en reporter till kontinenten för att intervjua de svenska EU-parlamentarikerna om EU:s hårdnande politik mot Iran. ”Slutet på mullornas epok”, menade Evin Incir (S) att vi nu stod inför.

Lund hade mindre dramatiska problem. Studentlivet fortsatte och våra fester var i full gång. Det mest upprörande var en bajsattack som boenden på Kämnärsrätten vaknade upp till i mitten av november. Äckligt, ja – men några kattlortar utanför ens port är ett i grunden privilegierat bekymmer. 

December

Sofia med sitt pepparkaksinstitut.
Foto: Alexandra Roslund.

Dagarna blev kortare och vintermörkret lade sig över Lund. Lundagård sökte efter ljusglimtar i den svåraste månaden och träffade studenten Sofia som byggt ett storslaget pepparkakshus som avbildade Pufendorfinstitutet. Hemma hos henne fick läsarna en aning om vad december också kan vara: värme, godis och en manisk jakt efter julstämning.

Samtidigt kunde Lundagård andra december avslöja att institutionen för astronomi och teoretisk fysik skulle stänga. Efter åratal av arbetsmiljöproblem såg universitetet inget annat val än att institutionen från och med årsskiftet 2024 skulle ingå i fysiska institutionen. Såväl studenter som doktorander har protesterat – men få saker kan rå på en igångsatt universitetsbyråkrati när den väl är satt i rullning.

Januari

Smålands nation.
Foto: Saber Malmgren

Studietiden kan vara tuff. Det är motiga klockan 8-föreläsningar, tentastress, plågsamma bakfyllor och fattiga månadsslut. Ibland behövs lite spänning i vardagen, och trots att det inte gick vägen med hunken i kafeterian skrev Lundagårds Theodor Bondestam en lysande rolig studentlivskrönika om just det. De som vet de vet om den flörtiga kafeteriahunken…

På Smålands nation har stämningen varit mer spänd. När nationen i januari bjöd in en organisation för en föreläsning om sexarbete väcktes kontrovers, och kritiska kommentarer i nationsinterna facebook-grupper raderades av administratörer – vilket skapade ännu mer polemik. Under hela våren följde Lundagård turerna på nationen. 

Rensa sina datorfiler? Hysteriskt tråkigt. Men studenter blev illa tvungna när Lunds universitet översteg sin tillåtna gräns lagringsutrymme av Google-data, och därför var tvungna att kräva att studenter rensade sina konton. Lundagård träffade Erik som ensam tog upp 5000 Gigabyte av LU:s data, men hittade inte den student som omskrevs i riksmedia för att han tog upp hela 120 000 Gigabyte, alltså hela den kvot som Google bestämt sig för att tillhandahålla LU.

Februari

Foto: Sara Berntsson

Lunds universitet sattes verkligen på den nationella kartan när teologiforskaren Sameh Egyptson till slut lade fram sin kontroversiella doktorsavhandling om Muslimska brödraskapets närvaro i Sverige. Expressens kulturchef Victor Malm, så väl som utsända från TT, SVT, DN med mera, bemödade sig till och med att komma ner till Lund för att bevaka disputationen. Utanför LUX ringlade kön lång på dagen D. Egyptson blev godkänd till sist, och lämnade LU som doktor i teologi. 

Victor Malm och universitetsdoktorer i all ära, men Lund fick också besök av självaste statsministern i februari. På en klassisk statsministerafton i AF-borgen framträdde Ulf Kristersson och pratade Nato, kriget i Ukraina och Turkiet. Dåligt studentfokus, tyckte Lundagårds recensent, men statsministern hann iallafall träffa Lundagård för en intervju efter aftonen.

Lundagårds kulturkrönikör Victoria Källström har under året fortsatt att leverera hot takes, och i en text frågade hon sig varför samtiden älskar fula killar? Lex Jonathan Unge, åtrådd trots ölmage och lökringar under armarna – kommer samma sak någonsin gälla kvinnor? 

Mars

Linnea Landegren (HTS) och Anton
Silverbern (SAM) valdes till Lus nya
ordförande respektive vice ordförande under kvällen.
Foto: Alexandra Roslund

Krisen på Smålands nation fortsatte. Som ett inbördeskrig, beskrev en tidigare nationsmedlem situationen när ett internt möte som hölls i december startade en debatt om rasism på nationen. En instagram-kupp rörde ytterligare till det, och ett separatistiskt ”people of color”-evenemang fick lundapolitikern Philip Sandberg att vilja ställa in det kommunala stödet till nationen, som visade sig inte existera.

Förr brukade Lus-val få lundastudenter att gå i taket när de såg sin chans att påverka studentorganisationernas maktdynamik; i dag är intresset tämligen svalt. Lundagård slutade dock skriva krönikor för en dag och bevakade maktspelet som i år var ovanligt hett och vittnesmål berättade om fulspel och fiffel bakom kulisserna. Valberedningens förslag fick slutligen inte kårernas gillande och resultatet blev ett maktskifte med Linnea Landegren och Anton Silverbern som ordförande och vice ordförande.

Torntaken lyfts upp.
Foto: Johanna Nilsson

Förra året, lite olägligt nog precis innan karnevalen lyftes Domkyrkans två spiror av för att renoveras för första gången sedan slutet av 1800-talet. I mars i år var det äntligen dags för Återlyftet, och Lundagård var givetvis på plats för att bevaka. ”Det är lite som nyårsafton”, konstaterade en äldre dam som var på plats. Slutet gott, allting gott och nu är

April

Lundaspexarna sätter upp ”Uarda”.
Foto: Johan Larsson

En 65-årig man greps en aprilförmiddag på SOL efter att ha upptäckts onanera på biblioteket, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera om. Polis anlände till platsen och en anmälan om sexuellt ofredande upprättades. 

Så var det äntligen dags för studenternas främsta högtid: siste april. Trots lustgas- och möbelförbud i Stadsparken samlades tusentals studenter för att fira dagen. Inför levererade Lundagård en vattentät guide till hur man bäst överlever den långa festdagen. 

Fler guider blev det. Lundagårds redaktör Alexandra Roslund skickade ut frågor till nationerna strax efter årsskiftet men eftersom svaren var lite långsamma från deras håll blev det ingen nationsguide förrän på våren. Till slut kom den, en utmärkt vägledning för nya och gamla lundastudenter att välja rätt nation. 

Lundaspexarna satte återigen upp det klassiska spexet Uarda, som spelas var femte år, och i år fyllde hela 115 år. Orginalmanuset skrevs för karnevalen 1908, och är det som i sig grundade Lunds spextradition. Lundagårds recensent såg spexet för första gången och blev glatt överraskad av en professionell uppsättning. 

Maj

Brännbollsseger på Parentesen.
Foto: Thea Sandin

Sköna maj är äntligen här! Lunds grönområden kryllar av soltörstande studenter och stämningen är på topp. På studentboendet Mikael Hansens Kollegium tog, för tredje året i rad, världens största ölkubbsturnering plats. Brushén Open, som den heter, blev ett blött evenemang med eftersits på Lunds nation. Förhoppningen är att bli större än Parentesens brännbollsturnering, sade Tim Karlsson som är ordförande i styrelsen Brushén Open.

Parentesen har ett inte oförtjänt rykte av att vara Lunds stora festområde. Inför den årliga brännbollsturneringen gjorde Thea Sandin något som närmast måste liknas vid en antropologisk studie när hon tillbringade en vecka på studentboendet. Hon fick skjuta slangbella och delta i festligheterna; hon gav Lundagårds läsare en inblick i hur livet hade kunnat vara om man spenderade sina omsorgsfullt insamlade AF-poäng på att bo mitt i Lunds fest-elit.

Lundagråds nya chefredaktör
Elmer Rikner, webbredaktör Vera Svahn och
biträdande redaktör Isak Aho Nyman.
Foto: Alexandra Roslund

Den 27 april meddelade regeringen att man halverar mandatperioden för högskolornas styrelser, från tre år till 17 månader, vilket 37 rektorer vid Sveriges universitet och högskolor riktade stark kritik emot. Rektorerna varnar för att beslutet riskerar att hota lärosätenas självständighet, och i förlängningen den akademiska friheten. I en intervju med Lundagård framförde också Emmy Svensson, före detta LUS-ordförande kritik och menade att halverad mandatperiod kan betyda att universitetsstyrelsens ledamöter får minskad förståelse för studentinflytandet.

Slutligen valdes tre nya redaktörer för tidningen Lundagård – det blir Elmer Rikner, Vera Svahn och Isak Aho Nyman som tar över rodret på tidningen i höst.